Hoe metsel ik een bakstenen muur?
Art. Nr.
70589
Hoe metsel ik zelf een muurtje van bakstenen? In dit stappenplan van Bouwbestel gaan we antwoord geven op die vraag.

Onderstaande producten bevatten slechts een greep uit ons totale assortiment. Neem voor advies gerust contact op.

Pakketprijs
Hoe metsel ik een bakstenen muur?
Hoe metsel ik een bakstenen muur?

Op voorraad

Betaalmogelijkheden
BouwBestel webshop keurmerk
  • A-Kwaliteit producten
  • Gratis advies
  • 4194 beoordelingen

1,36 1,12

Samenvatting
    Hoe metsel ik een bakstenen muur? aanpassen

    Hoe metsel ik een bakstenen muur?

    Hoe metsel ik zelf een muurtje van bakstenen? In dit stappenplan van Bouwbestel gaan we antwoord geven op die vraag. Het metselen van een bakstenen muur is geen gemakkelijke klus, maar met behulp van dit stappenplan is het voor de handige doe-het-zelver prima te doen.

    Stap 1 - Voorbereiding

    Begin met het doorlopen van alle stappen in dit stappenplan. Bepaal vervolgens hoeveel materiaal u ongeveer nodig heeft voor de klus. Dit kunt u bepalen door het maken van een overzichtstekening.

    Stap 2 – Controleren van de fundering

    Een muur van bakstenen dient altijd op een betonnen vloer gemetseld te worden. Ligt er nog geen betonnen ondergrond? Maak dan eerst een fundering. Bouwbestel heeft hiervoor verschillende stappenplannen.

    Stap 3 – Kies het type muur

    Ieder muur is anders en er zijn veel verschillende verbanden waarin u kunt metselen. De twee meest voorkomende vormen zijn ‘halfsteens’ en ‘steens’. Halfsteens wordt vaak gebruikt voor binnenmuren en spouwmuren. Steens wordt gebruikt voor massieve buitenmuren en tuinmuren. In een halfsteense muur gaan ongeveer 70 waalformaat (21 x 10 x 5 cm) bakstenen per vierkante meter. Voor steense muren is dit vanzelfsprekend het dubbele, dus 140 waalformaat bakstenen.

    Stap 4 – Stellen van profielen

    Als kader voor metselwerk worden houten metselprofielen gebruikt. Voor het stellen van deze metselprofielen maakt u eerst twee schoorlatten in een hoek van 90 graden aan het profiel. Bevestig op de hoek- en eindpunten een multiplex plaatje in de betonnen vloer met betonspijkers. Zet elke profielbalk op het multiplex plaatje. Let op dat de schoorlatten hierbij aan de buitenkant komen, zodat deze u niet verhinderen tijdens het metselen. Als het metselprofiel rechtop staat kunt u deze fixeren door de schoorlatten vastte timmeren aan paaltjes in de grond. Controleer daarna met een waterpas of de profielen loodrecht staan. Dit gaat de basis vormen voor uw metselwerk.

    Stap 5 – Stellen van het deurkozijn

    Indien uw bakstenen muur een deurdoorgang bevat is het nu tijd om uw deurkozijn te stellen. Plaats hiervoor het deurkozijn op de juiste plek en stel deze loodrecht met schoorlatten, zoals u eerder ook met de metselprofielen heeft gedaan. Plaats in het deurkozijn ook een lat voor extra stevigheid, om indrukken te voorkomen.

    Stap 6 – Een lat op de 0-lijn plaatsen

    Teken op één van de metselprofielen een zogenaamde 0-lijn af, op exact 1 meter hoogte. Doe dit vervolgens op alle profielen en plaats op alle profielen horizontaal een lange lat op deze hoogte. Zorg er voor dat deze horizontale 0-lijn-lat waterpas wordt bevestigd aan alle profielen.

    Stap 7 – Aftekenen van de lagenmaat

    Nu kunt u op de metselprofielen de lagenmaat aftekenen. Doe dit vanaf de 0-lijn. De lagenmaat is de dikte van één laag stenen, inclusief de voeg. De dikte van deze laag is daarom de steendikte + ongeveer 1 cm voegdikte. Neem voor de steendikte de gemiddelde dikte van 10 stenen, om kleine discrepanties te voorkomen.

    Stap 8 – Aftekenen van de koppenlat

    Leg nu een eerste laag stenen (zonder specie) tussen de metselprofielen, met steeds 1 cm tussenruimte (voegdikte). Neem dit patroon over op een lange lat (de koppenlat). Deze koppenlat gaat vanaf nu dienen als horizontaal liniaal voor het metselwerk.

    Stap 9 – Spannen van het metselkoord

    Kies tussen welke twee metselprofielen u begint met het metselen van de bakstenen, en span tussen deze twee profielen een metselkoord ter hoogte van de bovenkant van de steenlaag. Bij het metselen van iedere laag brengt u het metselkoord naar boven, zodat u over de gehele lengte van de muur weet hoe hoog de volgende laag moet zijn.

    Stap 10 – Aanmaken van de specie / mortel

    Maak de metselspecie / metselmortel aan volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. De algemene verhouding is 1 deel cement op 3 delen zand.

    Stap 11 – Metselen van de bakstenen

    Begin nu met het metselen van de bakstenen. Gebruik de maataanduidingen op de metselprofielen en op de koppenlat als begeleiding. ‘Vlij’ bij het metselen steeds de ene steen tegen de andere aan, zodat de stootvoegen (verticale voegen) zich goed vullen met specie. Overtollige specie kan direct verwijderd worden met de troffel. Wanneer u de hoek om gaat, buiten het profiel om, plaats dan eerst de hoeksteen, voordat u de laag afwerkt. Bij het metselen van de volgende laag dienen de stenen steeds een halve steen te verspringen. Controleer regelmatig of alle stootvoegen boven elkaar liggen, en controleer regelmatig of de gehele muur loodrecht en waterpas staat.

    Stap 12 – Plaatsen van kozijnankers

    Als u werkt met een kozijn, kun u kozijnankers inmetselen. Breng in dat geval bij de zijkanten van het kozijn twee kozijnankers aan. De ankers kunnen bevestigd worden in de lintvoeg.

    Stap 13 – Uitkrabben van de voegen

    Voordat het metselwerk is uitgehard, kunnen de voegen uitgekrabt worden met een voegspijker of een daarvoor bestemde voegroller. Doe dit nog dezelfde dag, maar niet direct na het metselen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat de specie nauwelijks meer met de vinger in te drukken is. Krab de voegen gelijkmatig uit. Begin met de lintvoegen (horizonlate voegen) gevolgd door de stootvoegen (verticale voegen). De diepte van het uitkrabben is gelijk aan de hoogte van de voeg (vaak 1 cm).

    Tip: krijgt u de muur niet in één dag af? Eindig dan met een ‘vallende tand’ in plaats van een ‘staande tand’. Bij een zogenaamde vallende tand is het gemakkelijker om de metselwerkzaamheden te hervatten.

    Heeft u aanvullende vragen, neem dan vrijblijvend contact op met de Bouwbestel klantenservice. Wij adviseren u graag!