Het storten van een nieuwe betonvloer (op het zand) dient op correcte wijze te geschieden, waarbij gebruik gemaakt wordt van kwalitatieve bouwmaterialen. Tot de benodigde bouwmaterialen behoort onder andere folie. De keuze in verschillende folies is enorm. In principe kunt u gewoon gebruik maken van een stevige Pe folie. (T200)

Waarom kiezen voor folie onder betonvloer
Er zijn zowel voor- als tegenstanders als het gaat om het gebruik van folie onder een betonvloer. Dit alles heeft te maken met de eigen ervaringen, inzichten en vooral met de omstandigheden waaronder de nieuwe betonvloer geplaatst zal worden.

De voordelen voor het gebruik van folie spreken echter voor zich: folie voorkomt het weglekken van water uit het beton waardoor voorkomen wordt dat het beton te snel uit gaat drogen en niet voldoende afbinding kan ontstaan, folie heeft isolerende eigenschappen en de plaatsing ervan voorkomt optrekkend vocht in de muren.

Het gebruik van folie onder betonvloer
Om van de voordelen van folie te kunnen profiteren dient deze op juiste wijze gebruikt te worden. Om te beginnen dient de ondervloer (in de meeste gevallen zand) geëgaliseerd en aangedrukt te worden. Daarnaast moeten alle oude materialen van de oude vloer verwijderd worden. Is de ondergrond eenmaal volledig gereed dan kan overgegaan worden op het plaatsen van de folie.

De folie dient overlappend op de zandlaag geplaatst te worden om te voorkomen dat water uit het beton wegzakt. Niet alleen de grond dient voorzien te worden van folie, de folie dient ook tegen de muren geplaatst te worden om te voorkomen dat vocht op kan trekken. Door de muren voor minimaal 20 centimeter te bedekken met folie kunnen vochtproblemen voorkomen worden. De folie kan tijdelijk tegen de muur vastgezet worden met ducttape. Dit voorkomt vlekken van opspattend beton.

Is de folie strak gelegd, dan kan overgegaan worden tot het plaatsen van de staalmatten die direct op de folie gelegd worden. Vervolgens wordt de betonspecie volgens de aanwijzingen aangemaakt en de vloer gestort.

Gebruik van plastic folie op pas gestort betonvloer
Om de binding van het cement te optimaliseren, kan deze direct na het storten nat gemaakt worden, waarna een standaard plastic afdekfolie over het natte beton gelegd wordt. De folie heeft daarbij tot doel om snel uitdrogen van het beton te voorkomen. De vloer is na 24 uur beloopbaar, na 1 tot 2 dagen redelijk uitgehard, maar pas na een maand volledig droog en uitgehard.

Heeft u vragen over de aankoop van de juiste materialen van uw betonvloer, neem dan gerust contact met onze verkoop binnendienst.