Trasraam

BouwBestel manvragen?bel ons op 073 50 32 32 6maandag t/m vrijdag van 8:30 - 17:00 uurzaterdag van 8:30 - 13:00 uur

Werkvolgorde optrekken vuil metselwerk:

Stap 1: Overhalen maten van bouwraam naar fundering:
Vanaf de bouwplanken worden draden gespannen om de binnenkant van de spouwmuur weer te geven. Dit wordt voor tal van muren gedaan zodat er een kruispunt ontstaat van draden. Het punt waar de draden elkaar kruisen is het hoekpunt van de wand. Dit punt van de wand dien je naar beneden te halen en af te teken op de funderingsbalk. Dit doe je door een metselprofiel te nemen en deze waterpas tegen de draad aan te plaatsen. Vervolgens kun je langs het metselprofiel lijnen trekken en is zodoende de hoek zichtbaar op de fundering. Het is mogelijk om hier vervolgens een klampje te slaan, waardoor dit punt niet meer verloren raakt.

Dit blijf je herhalen totdat je al de hoekpunten naar de fundering hebt over gebracht. Vervolgens is het mogelijk om deze punten nog eens te controleren of ze haaks zijn. Dit is mogelijk door de 3, 4, 5 steek toe te passen. Dit is een driehoek met 1 lengte van 3 m, 1 lengte van 4m en een schuine lengte van 5m. Het is gangbaarder door wat kleinere maten te nemen, echter wel in dezelfde verhouding. Wanneer je de punten hebt overgeschreven naar de fundering en hebt gecontroleerd of deze ook juist zijn. Kan er verder worden gegaan met het plaatsen van de metselprofielen.
Trasraam1

Stap 2: Optrekken van de metselprofielen:

Nu is het mogelijk om de metselprofielen te gaan plaatsen. Het is makkelijk om de klosjes aan de onderzijde van het metselprofiel vast te slaan voordat je deze gaat plaatsen. Hierdoor hoef je geen schuine nagels in het metselprofiel te plaatsen.
Let wel op dat het klampje niet in de weg komt te zitten voor het metselwerk. De hoekprofielen zet je zodanig neer dat de metselaar van buitenaf rondom de gehele gevel kan metselen. Let hierbij op dat de klampjes niet in de weg komen te zitten voor het metselwerk, en probeer de profielen ook dusdanig af te schoren dat de metselaar hier geen hinder van ondervind.

Stap 3: Stellen metselprofielen:
Het is makkelijk om dit met 2 personen te doen. Één persoon leest de waterpas af tegen het metselprofiel, en de ander kan dit profiel stellen door middel van het “halen”en “brengen”van de stellat, 22x50mm of 22x63mm. Waar het profiel te lood staat kan deze door de persoon welke het profiel stelt worden vast gespijkerd op een klampje of op een in de grond geslagen piket. Doe dit van 2 richtingen, en het profiel staat te lood. Controleer nadien nog even door langs het profiel te kijken of deze gelijk staat met een eventueel ander profiel of een rechte bestaande wand. Blijf deze werkzaamheden herhalen totdat al de benodigde profielen zijn gesteld.

Stap 4: Metselen wand:
Wanneer de profielen voor 1 wand zijn gesteld kan de eerste laag van het vuil metselwerk worden opgetrokken. Deze eerste laag wordt ook wel de kimlaag genoemd. Deze wordt met specie op de fundering gemetseld. Na een hoogte van ongeveer 400mm, gemeten vanaf de fundering is het van belang dat er een DPC folie wordt aangebracht. Deze metsel je tussen de stenen en eventueel tussen de wand en vloer. Metsel dit vuilmetselwerk op tot de gewenste hoogte (onderkant vloer).
 Trasraam2

Stap 5: Plaatsen van de vloer:
Nu is overal de binnenspouwmuur op gelijke hoogte en kan de vloer nu gemaakt worden. Wanneer je de betonvloer op het zandpakket gaat storten is het raadzaam om de binnenspouw verder door te trekken. Hierdoor hoef je geen bekisting te plaatsen.

Benodigd materiaal en materieel:
Metselkoord: Voor het spannen van de draden om je muur evenwijdig aan te metselen. Stalen spijkers: Voor het vast zetten van de klamp op de funderingsbalk Duplexnagels: Voor het bevestigen van de profielen
Klampjes: Kort gezaagde stukken underlayment van circa 100x200mm
Metselprofielen: Voor het maken van tijdelijke verticale staanders, welke de richting en de hoogte van de te metselen muur duidelijk maken
Stellatten: Vuren strook 22x50 of 22x63mm om de profielen waterpas te kunnen plaatsen.
Piketten: Om een stellat aan vast te kunnen maken
DPC folie: Als waterdicht scherm tussen fundering en buitengevel metselwerk Sleg: Om de piketten de grond in te slaan.
Hamer: Voor het vast slaan van spijkers
Waterpas: Voor het stellen van de metselprofielen Metselstenen/blokken: Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden:
Beton: uit te voeren in metselstenen en metselblokken.
Kalkzandsteen: leveren we alleen in metselstenen met klinkerkwaliteit Cement/Mortel: Voor het metselen van de metselstenen/blokken, zijn wederom enkele keuzes mogelijk:
Enci metselcement: Te mengen met zand en water. Toepasbaar bij beide te vermetselen materialen
EBC metselmortel Te mengen met zand en water Toepasbaar bij beide te vermetselen materialen
Beamix metselmortel: Kant en klaar, alleen water toevoegen. Toepasbaar bij beide te vermetselen materialen
Portlandcement Bij kalkzandsteen metselstenen:
Te mengen met zand, water en metselmortel met kalk, Beamix of EBC (t.b.v. de sterke zuiging van kalkzandsteen in combinatie met portlandcement) Bij betonstenen: Te mengen met zand en water Metselzand Toeslagmateriaal voor het maken van de metselspecie
Leverbaar in bigbag en per zak van 25 kg. Speciekuip Voor de gemaakte metselspecie in te doen Troffel Voor het aanbrengen van de metselspecie Kaphamer Voor het afkappen van metselstenen.