Fundering maken

BouwBestel manvragen?bel ons op 073 50 32 32 6maandag t/m vrijdag van 8:30 - 17:00 uurzaterdag van 8:30 - 13:00 uur

Fundering Maken


Stap 1
Bepaal eerst waar de fundering moet komen en zet de hoeken uit. Dit doe je vanuit je geplaatste bouwraam. Plaats op deze hoeken vervolgens een piketpaaltje om deze te kenmerken.

Stap 2
Uitgraven van de fundering:
Graag nu de fundering uit tot op de gewenste diepte. Zorg er wel voor dat deze diepte minimaal 600mm onder maaiveld is, zodat de fundering in de winter niet op vriest. Voor de breedte en de hoogte van de fundering dien je de maten van de constructeur aan te houden.

Maken houten bekisting:
Plaats je plaatmateriaal staand en druk deze een beetje in de grond. Sla tegen deze wand een piket in de grond. Deze zorgt er voor dat de plaat niet uiteen klapt bij het storten van de bekisting. Plaats deze piketjes circa om de 600mm. Het is raadzaam om deze piketten ook nog eens af te schorren (schuine lat plaatsen vanaf bovenkant piket naar een piket circa 600mm van de wand. Zorg dat deze paaltjes voldoende stevig zijn zodat de kist zeker niet uit uiteen kan klappen.
Als extra versteviging wordt er een klem aan de bovenkant van bekistingsplaat tot bekistingsplaat gemaakt. Dit kan een soort van lijmtang zijn, maar ook een houten lat/balk volstaat ook.


Fundering1


Op hoogte plaatsen fundering:

Bij het uitgraven of het maken van een bekisting dien je rekening te houden met de gewenste hoogte van de funderingsbalk. Wanneer u de vloer direct gaat plaatsen op de fundering is dit extra van belang. Om de funderingsbalk overal op dezelfde hoogte te plaatsen maakt men gebruik van een laser. Deze plaats je op een vast opstelpunt van waaruit je de gehele fundatie op hoogte zet. Dit doet u door gebruik te maken van een signaal ontvanger op een houten lat welke precies op maat gemaakt wordt.

Stap 3:
Plaatsen bouwfolie
Plaats nu de bouwfolie in de bekisting. Deze folie zorgt er voor dat het water in de beton niet kan weg lopen.

Stap 4:
Plaatsen afstandhouders
Plaats nu de afstandhouders (breektabletten of stukken betontegels)in de funderingsbalk. Deze zorgen er voor dat de wapening welke er nog in moet op de juiste hoogte wordt geplaatst. Wanneer je kiest voor het gebruiken van de breektabletten kunt u de hoogte instellen d.m.v. de hoogte van de breektablet. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een stoeptegel welke in stukken te slaan is en vervolgens in de balk aangebracht kan worden onder de wapening.

Stap 5:

Aanbrengen van de wapening.
Laat door een constructeur berekenen wat voor een dikte bouwstaaf je nodig hebt. Wanneer je gebruik maakt van een bouwstaal mat is de maaswijdte (afstand tussen de staven, vrijwel altijd 150mm) ook van belang. Deze zal door de constructeur worden aangegeven.

Deze bouwstaal matten worden vervolgens op de gewenste hoogte geplaatst doormiddel van de eerder aangebrachte afstandhouders. Zorg voor voldoende vrije ruimte aan de zijkant van de wapening zodat hier voldoende betondekking is. Neem hier circa 25mm voor aan. Denk er ook aan dat je de bouwstaalmatten overlappend aanbrengt, houd hierbij circa 300mm aan.


Fundering2

Stap 6:
Storten beton.
Voor het storten van de beton is het eest de vraag of u gebruik wilt gaan maken van een betonpomp of dat u het zelf wil gaan maken en vervolgens met de kruiwagen gaat storten.

Storten met betonpomp:
Als er gebruik wordt gemaakt van de betonpomp wordt de funderingskist snel opgevuld met de verse beton. Hierdoor is er niet de mogelijkheid om het beton tussendoor goed aan te stampen. Hierdoor ontstaan er mogelijk luchtbellen in het beton. Deze luchtbellen hebben een slechte invloed op het beton. Deze kunnen vervolgens worden verwijderd door gebruik te maken van een trilnaald.

De trilnaald mag niet te lang in het beton worden gehouden. Enkele seconden is lang genoeg, wanneer u te lang trilt komt er water op de beton naar boven drijven. Ook moet u er rekening mee houden dat er enorme zijdelingse krachten ontstaan door het trillen. Hoe langer u trilt hoe groter deze worden, waardoor de kist kan klappen wanneer u de naald te lang gebruikt.


fundering3

Storten met de kruiwagen:
Wanneer u de fundering gaat storten met de kruiwagen is het raadzaam en het meest goedkoop om gebruik te maken van 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Vervolgens vult u de betonmolen en voegt water toe totdat tot de gewenste structuur. Zorg wel dat u een betonmixer heeft waar u deze producten mee kunt mengen. Om niet stil te vallen met het gebruik van de mixer is het prettig om 2 kruiwagens te gebruiken. Meng eerst het zand en de grind om en om. Voeg vervolgens de cement toe gevolgd door water.


Fundering4

Er kan betonrot (verder roesten van wapening) ontstaan doordat er gebruik wordt gemaakt van speedbeton , hierin zitten toeslagstoffen verwerkt die schadelijk zijn voor de wapening. Er wordt dan ook aangeraden om de beton zelf aan te maken.
Wanneer u een kleine hoeveelheid beton moet maken zonder wapening is het eenvoudig om speedbeton te gebruiken.

Breng de bovenkant van het beton overal op gelijke hoogte zodat je in 1 lijn je gevel op kunt metselen. Laat de bovenkant van het beton ruw dit is beter voor de hechting van de metselspecie die hier op komt.

Stap 7
Drogen van het beton
Wanneer het beton gestort is, blijft het van belang dat het beton goed nat wordt gehouden. Dit is zeker van belang wanneer er sprake is van hitte en droogte in combinatie met directe zon. Het nat houden kunt u door natte lappen en/of kranten op de fundering te leggen. Het best is om de fundering in zijn geheel te omhullen met bouwfolie. Na 8 uur lijkt het beton al hard maar beton heeft pas zijn maximale sterkte na 28 dagen. Na 4 dagen kan er begonnen worden met het opmetselen van het vuil metselwerk.


Fundering5

Benodigdheden voor de fundering
-Piket: voor het markeren van punten en het vast zetten van bekisting
-Bekisting: kan van verschillende materialen gemaakt worden.
-Betontriplex (gladde plaat voor grotere funderingsbalken)
-Steigerplank (veelal voor kleinere funderingsbalken)
-Ontkistingsmiddel: Middel om op voorhand op de bekisting te maken waardoor het eenvoudiger is ontkisten
-Schoorlatten: voor het maken van schuine balken t.b.v. versteviging bekisting
-Schop: voor het zand/cement/grind te kunnen verplaatsen
-Speciekuip: voor het aanmaken van de beton, makkelijk om de cementzakken in open te snijden
-Waterslang: voor het aanmaken van de beton
-Waterpas: om de fundering waterpas te maken
-Rolmaat : voor het meetwerk
-Schroefmachine voor het vast schroeven van de bekisting
-Schroeven: voor bevestiging bekisting
-Bouwfolie: voor het waterdicht maken van de bekisting
-Afstandhouders: voor juiste betondekking te realiseren met een breektablet of stoeptegel
-Bouwstaal: voor het tegen gaan van scheuren in de betonvloer
-Betonzand: toeslagmateriaal voor het maken van beton
-Grind: toeslagmateriaal voor het maken van beton.
-Cement toeslagmateriaal voor het maken van beton.
-Betonmixer: voor het mixen van de te maken beton
-Trilnaad: voor het verdichten van de beton (luchtbellen weg halen uit de beton)
-Spaan: Voor het egaal kunnen verdelen van de beton in de bekisting

 

Bekijk onze scherp geprijsde isolerende funderingsbekisting in de winkel