Een goed geïsoleerde wand van gipsplaten verhoogd niet alleen het woongenot, maar kan ook een aanzienlijke besparing op de energiekosten betekenen. De isolatie van gipsplaten levert akoestische en thermische isolatie op, mits de juiste isolatie gekozen en deze op correcte wijze aangebracht wordt. Welke isolatie tussen gipsplaten gebruikt kan worden, wordt in dit artikel nader belicht.

Kiezen van de juiste isolatie voor gipsplaten
Voor het isoleren van gipsplaten zijn er twee opties: steenwol of glaswol. De serie Rockwool steenwol producten bestaat uit verschillende platen en spijkerflensdekens die afhankelijk van de situatie gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de Isover isolatie bestaande uit panelen en rollen. Van alle types wordt de Rockwool 210 het meest toegepast.

Voor de isolatie maakt het in pricnipe verder weinig uit of gekozen wordt voor steenwol of glaswol. Beide isolatiematerialen zijn makkelijk te verwerken, kunnen op maat gesneden worden met een gekarteld mes en worden op dezelfde manier tussen de profielen van de gipsplaten aangebracht. Zowel steenwol als glaswol dient gecombineerd te worden met gipsplaten voor optimale brandwerendheid. Wordt met glaswol gewerkt dan dient beschermende kleding gebruikt te worden.

Aanbrengen isolatie tussen gipsplaten
Voor het aanbrengen van de isolatie tussen gipsplaten wordt als volgt te werk gegaan:

1. Onderconstructie plaatsen
Om te beginnen dient een solide onderconstructie gemaakt te worden van hout of metaal. Hierbij moet gewerkt te worden met grond- en wandprofielen die naadloos op elkaar aansluiten. Als eerste worden de grondprofielen bevestigd op het plafond en de vloer, waarbij een afstand van minimaal 5 mm aangehouden wordt als er sprake is van een bestaande muur. Voor het plaatsen van de grondprofielen wordt akoestische dichtingsband op de profielen geplakt. Vervolgens worden de verticale profielen geplaatst, waarbij een afstand aangehouden wordt van 60 cm (breedte van de gipsplaat).

2. Isolatie aanbrengen
Na het plaatsen van de profielen wordt de isolatie aangebracht. De platen of deken wordt op maat gesneden en wordt vervolgens tussen de profielen geklemd. Voor het beste resultaat wordt de plaat of rol iets ruimer gesneden, zodat het isolatiemateriaal stevig geklemd tussen de profielen zit. Er zijn ook speciale klemmen verkrijgbaar die het isolatiemateriaal makkelijker vasthouden. Het is van groot belang om niet alleen tussen de profielen te isoleren, maar ook de open ruimte van ongeveer 5 mm achter de profielen te isoleren.

3. Gipsplaten bevestigen
Is de isolatie eenmaal aangebracht dan kunnen de gipsplaten bevestigd worden.

4. Afwerken
Zijn de gipsplaten naar wens bevestigd, dan worden de naden en schroefgaten gedicht met voegenvuller, waarna de platen naar eigen wens geverfd, behangen of betegeld kunnen worden.

Heeft u nog vragen over de te plaatsen wand en welke materialen toe te passen, neem dan gerust contact op met onze verkoop binnendienst.