Voor het maken van een smeervloer is naast Portland cement ook zand nodig. Welk zand voor smeervloer gebruikt kan worden is afhankelijk van de eigen voorkeur. Zowel vloerenzand als metselzand zijn geschikt voor het maken van een smeervloer.

Vloerenzand
Vloerenzand is zand met een korrelgrootte variërend van 0 – 4 mm en wordt gebruikt voor het opvullen van bouwputten en als toeslagmateriaal voor het maken van cementdekvloeren. Het vrij grove zand laat zich perfect mengen met cement in de verhouding 4:1 tot 3:1. Voor een extra stevige vloer gaat u tot 3:1, maar 4:1 is ook prima voor een algemene toepassing.

Metselzand
Sommige mensen geven de voorkeur aan metselzand die met een korrelgrootte van 0 – 3 mm iets fijner is dan voorgenoemde vloerenzand. Metselzand kan gebruikt worden voor het mengen van betonmortel en metselmortel en is daarom ook te gebruiken voor het samenstellen van een mengsel voor de smeervloer.

In het uitgebreide assortiment van Bouwbestel zijn metselzand en vloerenzand te vinden. Makkelijk en snel te bestellen in zakken van 25 kg, halve big bag (0,5 m3) of hele big bag (1 m3).