Of het nu gaat om het plaatsen van een geheel nieuw plafond of het vervangen van een oud plafon, een gipsplaten plafond geeft een strakke uitstraling en kan zowel op hellende als rechte plafonds toegepast worden. Gipsplaten hebben daarbij als voordeel dat ze brandwerend, isolerend en makkelijk te verwerken zijn. Voordat de gipsplaten aan het plafond geschroefd kunnen worden dient er een stevig regelwerk gemaakt te worden. Met onderstaande handleiding kunt u zelf aan de slag om een regelwerk voor een gipsplaten plafond te maken.


Bekijk vuren regels 22x50 bruto

Bekijk metal stud plafond profielen

Bekijk gipsplaten


Voorbereidingen regelwerk maken
Voordat begonnen kan worden met het plaatsen van het regelwerk dienen er voorbereidingen getroffen te worden. Om het werken te vergemakkelijken dient de kamer helemaal leeg te zijn. Het is raadzaam om een kamersteiger te huren, waarmee makkelijker gewerkt kan worden dan op een ladder. Is er sprake van een oud plafond dan zijn er twee opties: er wordt een verlaagd plafond aangebracht, waarbij gebruik wordt gemaakt van het oude, eventueel bijgewerkte regelwerk of het oude plafond wordt eerst verwijderd, waarna een compleet nieuw plafond inclusief regelwerk aangebracht wordt. Ten slotte dienen alle bouwmaterialen en gereedschappen in ruime mate aanwezig te zijn om de werkzaamheden zonder grote onderbrekingen door te kunnen voeren.

Benodigdheden regelwerk gipsplafond
Voor het plaatsen van regelwerk voor een gipsplaten plafond zijn de volgende bouwmaterialen nodig:
- Houten latten (rachels, meestal vuren 22x50 bruto) of metalen profielen die als regelwerk geplaatst gaan worden

Verder heeft u nodig:


- Schroeven en eventueel pluggen
- Afstandhouders
- Zaag
- Waterpas
- Schroef/boormachine
- Rolmaat
- Potlood

Om de benodigde hoeveelheid houten latten (aantal meters rachels) te kunnen bepalen moet het plafond gemeten worden, zowel in de breedte als de lengte. Vervolgens moet berekend worden hoeveel latten nodig zijn per gipsplaat, hoe zwaarder de plaat hoe kleiner de afstand tussen de latten mag zijn en hoe meer rachels er nodig zijn. Het regelwerk voor gipsplaten wordt doorgaans horizontaal en verticaal geplaatst, waardoor vakjes ontstaan.


Zo wordt het regelwerk gipsplaten gemaakt
1. De latten worden eerst verticaal geplaatst en vervolgens horizontaal. Het is daarbij van groot belang dat de hartafstand (afstand van het midden van de ene regel naar de andere regel) afgestemd is op de breedte van de te gebruiken gipsplaten. Dat wil zeggen dat de hartafstand kan variëren van 30 – 60 centimeter. Houd er rekening mee dat het regelwerk de basis is van het plafond en daarom moeten de latten perfect waterpas geplaatst worden. Dit geldt zowel voor een nieuw (verlaagd) plafond als voor een plafond dat op een bestaand plafond geplaatst wordt. Eventuele onregelmatigheden kunnen gecorrigeerd worden met zogenaamde afstandhouders.
Voor een afwijkend plafond dient het regelwerk volgens hetzelfde principe geplaatst te worden, waarbij het van groot belang is dat alle latten waterpas geplaatst worden.
2. Werk altijd van de ene naar de andere kant en eindig met het plaatsen van een lat langs de muur.
3. Hierna kunnen de gipsplaten tegen het regelwerk geschroefd worden, waarbij gezorgd moet worden dat de platen aan alle kanten even breed zijn. Moeten platen op maat gezaagd worden, zorg dan ervoor dat het verschil evenredig verdeeld wordt, voor een esthetische aanblik van het plafond.


Bekijk materialen voor een geïsoleerd, verlaagd plafond



Op het geplaatste regelwerk kunnen direct gipsplaten geschroefd worden, maar het regelwerk kan ook dienen als basis voor het maken van een nieuw verlaagd plafond. Indien er sprake is van een oud plafond, dan kan het bestaande regelwerk gebruikt worden om er een verlaagd plafond aan te maken. Hierbij wordt het regelwerk via metalen verbindingsstukken als het ware verbonden met het erboven liggende houtwerk, waardoor optisch gezien een zwevend plafond gecreëerd wordt. Het maken van een verlaagd plafond heeft als voordeel dat er spotjes geplaatst kunnen worden en het plafond nog beter geïsoleerd kan worden. Dit is aan te raden als men bijvoorbeeld veel last heeft van kou of lawaai van de erboven gelegen etage.