Spouwhaken ook wel bekend als spouwankers worden gebruikt om het binnen- en buitenspouwblad met elkaar te verbinden. Het is raadzaam om gebruik te maken van rvs spouwhaken, in plaats van spouwhaken gemaakt van verzinkt staal, zeker als het gaat om een constructie gelegen aan de kust of op een industrieel terrein. Voor het verwerken van de spouwankers dient op een aantal zaken gelet te worden, bijvoorbeeld op de hoeveelheid spouwhaken per m2. Wij willen graag in het kort ingaan op hoeveel spouwhaken per m2 nodig zijn.

Wat zijn spouwhaken
Spouwhaken of spouwankers zijn gemaakt van messing, verzinkt staal of rvs en zorgen voor een goede verbinding van het binnen- en buitenspouwblad. Het is daarbij van groot belang dat de bladen goed verankert worden aan elkaar. Om deze verankering tot stand te brengen zijn de spouwhaken voorzien van een geribbeld uiteinde. Volgens de NEN-EN 845-1 voorschriften moet de spouwhaak minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd zijn om constructief te kunnen zijn.

Bij de installatie dient erop gelet te worden dat het ontstaan van een koudebrug voorkomen wordt. Om dit te kunnen realiseren dienen de spouwhaken bij de plaatsing lichtelijk naar beneden te hellen en daarbij naar het buitenblad te wijzen. In sommige gevallen is de spouwhaak ook voorzien van een afstandhouder waarmee het mogelijk wordt om het isolatiemateriaal tegen het binnenblad te drukken om zodoende het ontstaan van een koudebrug tegen te gaan.

Hoeveel spouwhaken per m2
Er is geen vaststaand aantal spouwhaken die per m2 gebruikt moeten worden, aangezien de hoeveelheid afhankelijk is van de diameter van de spouwhaak. De beschikbare diameters liggen tussen 4-6 mm. Waar in de jaren '70 nog 1,6 spouwhaken per m2 als eis gesteld werd, worden tegenwoordig meer dan 4 spouwhaken per m2 gebruikt. Het benodigde aantal dient door een professionele constructeur berekend te worden, aangezien de spouwhaken bepalend zijn voor de constructie. Daarbij wordt rekening gehouden met de staat van het gebouw, ligging (hoe dichter bij de kust hoe meer het gebouw bloot staat aan wind), de hoogte en de spouwbreedte.