Cement is het meest gebruikte bouwmateriaal. Zonder cement kan er immers niet gebouwd worden. Cement dient als snelhardend bindmiddel en wordt gebruikt als een onmisbare grondstof wanneer beton en specie gemaakt wordt. Hoe lang moet cement drogen is afhankelijk van een aantal factoren.

Wat is cement?
Cement is een fijngemalen materiaal dat voornamelijk bestaat uit calciumwaterstofsilicaat. Door zand samen kalksteen te branden bij temperaturen die oplopen tot maar liefst 1500 graden, ontstaan de zogenaamde cementklinkers. Deze kunnen nog niet gebruikt worden, maar moeten eerst gemalen worden tot poeder. Dit poeder kennen wij van de verschillende pakken cement.

Als dit poeder gemengd wordt met water ontstaat een elastische massa die gebruikt kan worden als een soort kit. Door verharding aan de lucht of onder water ontstaat een stevige verbinding die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld stenen met elkaar verbonden worden. In veel gevallen wordt cement gemengd met andere stoffen, zodat beton (cement met toeslagmateriaal zoals zand of grind) of specie (cement, kalk of gips) ontstaat.


Lees ook: De dikte van een dekvloer met vloerverwarming



Hoe lang moet cement drogen?
Cement reageert dus pas als het in aanraking komt met water. Voor een optimale binding is het belangrijk rekening te houden met de watercementfactor. Deze gaat uit van het feit dat cement tot 40% water op kan nemen. Dit komt overeen met 400 milliliter water per 1000 gram (1 kilo) cement.

Hoe lang cement moet drogen is daarbij afhankelijk van de verhouding water en cement en de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgevingstemperatuur is, hoe sneller het cement zal drogen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met het feit dat cement absoluut niet mag uitdrogen. Dit kan leiden tot scheuren en een zacht oppervlak.

Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel. Daarnaast kan ook een bouwdroger uitkomst bieden en de droogtijd versnellen.


Bekijk de A-kwaliteit zakken cement voor een scherpe prijs

Nb. Voor een dekvloer gebruik je Portlandcement.


Bekijk dekvloerengaas


De eerder genoemde droogtijd geldt alleen voor cement en wijkt af indien er gebruik gemaakt wordt van beton.

Wellicht ook interessant: kleurstoffen voor in cement