Gipsplaten zijn in diverse afmetingen, diktes en uitvoeringen verkrijgbaar. Er is keuze uit gipsplaat AK (afgeschuinde kant), gipsplaat RK (ronde kant) en speciale waterwerende gipsplaten, eveneens in AK of RK uitvoering. Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm.

Naar de gipsplaten in de winkel

Gewicht gipsplaat 9,5 mm
Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm. Het gewicht van de gipsplaten in de dikte 9,5 mm met afgeschuinde kant (AK) komt nagenoeg overeen met dat van de eerder genoemde gipsplaten RK.

Gewicht gipsplaat 12,5 mm
Voor de gipsplaten in de dikte 12,5 mm geldt dat deze met afgeschuinde kant (AK) verkrijgbaar zijn of met 4xAK (afgeschuinde kanten rondom). De platen zijn dikker dan de eerder genoemde 9,5 mm gipsplaten, waardoor deze ook zwaarder zijn. Het gewicht ligt tussen 9.1 kg/m2 en 11,5 kg/m2. 4xAK gipsplaten zijn vooral bedoeld voor plafonds. Bij plafonds kan je zeker platen van 60cm breed werken, maar een strak plafond bereik je nog sneller met 120cm brede platen. Denk hierbij eventueel aan het huren van een gipsplaten lift.

Gewicht waterwerende gipsplaten (groene gipsplaten / hydro gipsplaten)
Speciaal voor vochtige kamers in huis zoals de badkamer en de keuken zijn waterwerende gipsplaten ontworpen. Deze gipsplaten zijn verkrijgbaar met ronde kant in 9,5 mm uitvoering en met afgeschuinde kant in 12,5 mm uitvoering. Het gewicht van de verschillende waterwerende gipsplaten varieert en komt neer op ongeveer 10,5 kg/m2.


Bekijk gipsplaten