Voor het bekleden van een (nieuwe) wand- of plafondconstructie waarbij hoge eisen gesteld worden aan de brandveiligheid kunnen brandwerende Fermacell platen gebruikt worden. De platen zijn niet alleen veelzijdig toe te passen binnenshuis, maar kunnen geheel naar wens afgewerkt worden.

Productie Fermacell brandwerende plaat
De basisproducten die gebruikt worden voor de productie van de brandwerende plaat zijn gips en papiervezels. Voordat het gips gebruikt kan worden, worden de waterdeeltjes verwijderd. Dit gebeurd in een speciale machine, de calcinator. Het te gebruiken papier dient eveneens voorbewerkt te worden, zodat het makkelijker gemengd kan worden met het droge gips. Om dit te kunnen realiseren wordt het papier versnipperd.

Om de duurzaamheid van de plaat te verhogen worden de grondstoffen gemengd met maximaal 25% restproducten (recycling). Vervolgens worden al deze stoffen gemengd met water, waarna het mengsel gereed is voor verdere verwerking. Onder hoge druk worden platen geperst in een heteluchtoven waardoor overbodig water verwijderd wordt. Omdat de afwerkplaten egaal moeten zijn en een bepaalde dikte dienen te hebben worden deze machinaal geschuurd.

Ten slotte worden de platen gehydrofobeerd met impregneermiddel, waardoor deze waterafstotend en brandwerend worden. Hierna moeten de platen opnieuw drogen waarna deze op de uiteindelijke maat gezaagd en gereed gemaakt worden voor levering aan de verschillende distributeurs.

Eigenschappen Fermacell brandwerende gipsvezelplaten
De combinatie van gips en papiervezels en de unieke productiewijze maken elke plaat niet alleen brandwerend, maar ook waterafstotend. Bovendien is de plaat stootvast, waarmee het gebruikersgemak verhoogd wordt. Een hoge belastbaarheid van de plaat maakt deze extra aantrekkelijk voor verwerking op plaatsen waar hoge eisen gesteld worden aan een sterke constructie. Plaatsing van de Fermacell brandwerende plaat betekend bovendien optimaal genieten van een hoge isolatie.

Verwerking van de Fermacell brandwerende plaat
De veelzijdig te gebruiken plaat kan op diverse manieren verwerkt worden, waarbij het mogelijk is om de platen op maat te maken door deze te breken, te zagen of te snijden. Wordt gekozen voor het zagen van de plaat dan dient gebruik gemaakt te worden van een hardmetalen zaag. Het dragen van een stofmasker wordt aangeraden om inademing van vrijgekomen stof te voorkomen.

Daarnaast kunnen de Fermacell platen met lijm, nieten of schroeven bevestigd worden aan een stalen of houten onderconstructie. Ontstane voegen kunnen eveneens makkelijk en snel afgewerkt worden, zodat een naadloze aansluiting gecreëerd wordt.

Afwerking Fermacell gipsvezelplaat
Voor het afwerken van de Fermacell plaat zijn er verschillende mogelijkheden, geheel afhankelijk van de gestelde wensen en eisen. Bij gebruik in een vochtige ruimte kunnen de platen betegeld worden. Indien de platen gebruikt worden als afwerking voor een plafond of zolder kunnen deze geschilderd worden. Als wandbekleding kunnen de platen echter ook behangen worden. De vele afwerkingsmogelijkheden dragen bij aan de veelzijdigheid van de Fermacell brandwerende plaat.

Voordelen van het gebruik van Fermacell gipsvezelplaat
Hieronder een overzicht van de voordelen bij het gebruik van een Fermacell brandwerende plaat overzichtelijk op een rijtje:

- Brandwerend
- Vochtbestendig (gebruik in vochtige ruimtes mogelijk)
- Hoge belastbaarheid
- Isolerend
- Stootvast
- Op verschillende manieren te verwerken: zagen, breken en snijden, lijmen, nieten en schroeven
- Maatwerk is mogelijk
- Kan afgewerkt worden door: behangen, schilderen, betegelen
- Te gebruiken voor: wand, plafond en zolder
- Duurzame en hoogwaardige productie
- Elke plaat voldoet aan de strenge eisen die de EU stelt wat betreft brandwerendheid

De Fermacell brandwerende vezelplaat is bij Bouwbestel voordelig online verkrijgbaar in diverse afmetingen en diktes.

bouwmaterialen