Dakpannen zijn al eeuwen lang in gebruik voor het bedekken van hellende daken. De dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen volledig afgestemd worden op de architectonische uitstraling van het huis. Dankzij de essentiële eigenschappen waaronder de onbrandbaarheid, handzaamheid en duurzaamheid gecombineerd met de mooie vorm zijn dakpannen bijzonder geliefd als dakbedekking.

Soorten dakpannen

Er bestaan twee soorten dakpannen, te weten de keramische (kleidakpan) en de betonnen dakpan, ook wel bekend als snellegger. Over het algemeen geldt dat keramische dakpannen iets duurder in aanschaf zijn, maar een natuurlijke uitstraling hebben, waardoor de authenticiteit van een woning op perfecte wijze onderstreept kan worden. Om een goede afweging te kunnen maken, dient dus gekeken te worden naar de duurzaamheid, het beschikbare budget en de gewenste uitstraling.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking. De dakpannen worden van gebakken (rivier) klei gemaakt en zijn verkrijgbaar in een vlakke of gegolfde variant. Door het gebruikte materiaal hebben de dakpannen een natuurlijke uitstraling, zijn deze duurzaam en kleurvast. Er is een ruime keuze aan verschillende modellen waardoor daken sneller gelegd kunnen worden. Een speciale glazuurlaag voorkomt dat algen, mos en vuil zich aan de oppervlakte kunnen hechten. Met een levensduur van 50 jaar of meer is de kwaliteit/prijs verhouding bijzonder goed te noemen. Prijs per m2 ligt tussen 35 tot 65 Euro.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen bestaan uit een mengsel van zand, cement en toeslagstoffen. Net als keramische dakpannen zijn ook betonnen dakpannen verkrijgbaar in vlakke of gegolfde uitvoering, waarbij het mogelijk is de dakpan te voorzien van een zijdelingse- of kopsluiting. Ook hier is gebruik gemaakt van een speciale coating om de dakpannen te beschermen tegen vuil, algen en mos. Betonnen dakpannen zijn bestand tegen vorst, UV straling en andere weersinvloeden en hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Prijs per m2 ligt tussen 25 tot 40 Euro.

Dakpannen vormen

Naast de keuze in de verschillende soorten, zijn dakpannen ook in uiteenlopende vormen verkrijgbaar, namelijk de platte en holle vorm. Voor welke dakpan gekozen wordt hangt af van de helling en constructie van het dak. Wordt de verkeerde keuze gemaakt dan kan dit op den duur tot problemen leiden.

Holle dakpannen

Er worden drie soorten holle dakpannen onderscheiden: de holle dakpan zonder sluiting, met sluiting of met een lichte golving. De gewone dakpannen zonder sluiting worden gebruikt voor daken met een helling van minimaal 25 graden. Voor de holle dakpan met sluiting geldt dat de kopsluiting met de vorm van de pan meeloopt. Deze dakpan kan gebruikt worden bij een helling variërend tussen 22 en 25 graden.

Platte dakpan

Ook hier worden weer drie verschillende vormen onderscheiden: de platte dakpan met ribben en sluitingen, gewone dakpan met sluiting en de tegelpannen. Een platte dakpan met rib beschikt over een gecentreerde rib, waardoor extra stevigheid gecreëerd wordt. De licht gebogen vorm maakt het mogelijk de dakpan te gebruiken voor daken met een hellingsgraad van 25 graden.


Wie een dak met een vlak uitzicht wil realiseren kan het beste kiezen voor een dakpan met sluiting. De minimale helling is 24 graden tot een maximum van 35 graden, geheel afhankelijk van het model dakpan. Ten slotte is er ook de tegelpan, ook wel bekend als de leipan. Dit zijn dakpannen zonder sluiting, speciaal ontworpen voor steile daken met een minimale hellingsgraad van 35 graden. Door de dakpannen kruiselings op het dak aan te brengen blijft slechts 1/3 van de dakpan zichtbaar.


Dakpannen kopen tips

Voordat dakpannen aangeschaft worden dient met de volgende aspecten rekening gehouden te worden:

- Let op de stedenbouwkundige voorschriften (op te vragen bij de gemeente)

- Kies dakpannen die passen bij de stijl van de woning

- Stem de keuze voor dakpannen af op de hellingsgraad van het dak

- Houd rekening met de onderbrekingen, vormgeving en grootte van het dak

- Stem de kleur af op de gevel, kozijnen en de deur voor een esthetische uitstraling

- Hulpstukken (nokpan, nokvorst, hoek- of gevelpan, hoeknokpan, eindvorst, broekstuk nokpan) zijn belangrijk, bespaar hier niet op

- Bestel altijd iets meer, zodat er in geval van een stevige wind direct overgegaan kan worden tot (nood) reparatie

- Leg de pannen volgens voorschrift, zeker in Nederland omdat we hier relatief veel wind hebben. Een juiste legging kan ook van belang zijn voor de veikigheid, maar ook voor de verzekering, gebruk de juiste dakpanhaken en schroeven

- Zorg altijd voor voldoende beluchting onder de pannen middels speciale vorstslabben en strips tegen vogelnestvorming

Meer weten over het juist kopen van dakpannen, neem dan contact op met onze verkoop binnendienst.