Een plat dak
Van oorsprong komt een plat dak vooral voor in warmere landen waar het dak veelal als extra leefruimte gebruikt wordt. In Europa raakte het maken van een plat dak in opkomst toen men in de architectuur meer overging op strakke lijnen. Een plat dak is nooit helemaal plat: anders zouden er problemen ontstaan met de afvoer van water.

De draagconstructie voor een plat dak
Afhankelijk van het beoogde gebruik van het te maken plat dak, worden de bouwmaterialen gekozen. Dient het dak alleen als overkapping, dan is een minder zware draagconstructie voldoende maar wilt u erop kunnen lopen en zitten, of wilt u zelf een groen dak maken, dan is een zwaardere draagconstructie nodig.

De opbouw van een plat dak
De meest voorkomende opbouw is - van onder naar boven - als volgt: de draagbalken, het houten plaatmateriaal, het isolatiemateriaal, de waterdichte afdekking van het dak. Soms wordt op een bestaand dak waterbestendig isolatiemateriaal geplaatst en daarbovenop een ballast in de vorm van grind of tegels om de isolatie op zijn plaats te houden.

Constructie met houten draagbalken
De draagbalken worden om de 45 cm tegen de draagmuur/draagmuren bevestigd, ongeveer 15 cm onder de bovenrand van de muur. Als er een grote ruimte overbrugd moet worden, kan men - bijvoorbeeld halverwege - gebruik maken van een metalen dwarsbalk die tussen de twee andere muren wordt aangebracht. Zorg ervoor dat de balken met een lichte helling worden geplaatst: 1 à 2 cm per meter is voldoende om het regenwater af te voeren.

De ondervloer
Tegen de onderkant van de balken worden houtplaten of gipsplaten genageld. Een veelgebruikte plaat is de OSB plaat: Oriented Strand Board. Dit is een duurzame vezelplaat die inmiddels het gebruik van bijvoorbeeld multiplex of gewoon vezelboard heeft vervangen. OSB is verkrijgbaar in verschillende klassen, geschikt voor een bepaalde belasting en bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld droge ruimte of niet). Kies de plaat die bij uw omstandigheden past. Nagel ook aan de bovenkant OBS-platen. Vergeet daarbij niet de uitsparingen voor de afvoerpijpen aan de laagste kant van het dak.

Dampremmende folie aanbrengen
Op de bovenlaag moet nu dampremmende Miofol folie worden genageld. Deze folie zorgt ervoor dat er geen overmaat aan condensatie in de constructie ontstaat. Ook werkt de folie goed tegen 'luchtlekken'. Het is daarom van groot belang dat de folie goed dekkend met ruime overlapping wordt aangebracht.

De isolatie aanbrengen
Op de dampremmende folie wordt nu het isolatiemateriaal aangebracht. Als u het dak wilt kunnen belopen, moet u ervoor zorgen dat de isolatieplaten voldoende densiteit - dichtheid, dus stevigheid - hebben. Van de isolatieplaten zijn vaak ook profielen te koop, bijvoorbeeld schuine profielen die van een 90 gradenhoek, een 45 gradenhoek maken. Plaats deze profielen langs de opstaande randen van het dak. Deze zorgen ervoor dat de afdichting soepel geplaatst kan worden.

De afvoer
Plaats de kunststof afvoerstukken. Er zijn speciale afvoerstukken te koop om te gebruiken op een plat dak. Laat de afvoer aansluiten op een regenpijp aan de buitenzijde van de muur of op een dakgoot.

Soorten afdichting
Er zijn diverse materialen voor de afdichting verkrijgbaar. Vaak wordt bitumen gebruikt maar ook wel EPDM: een sterk elastisch rubber dat goed UV-bestendig is. Bitumen is verkrijgbaar in twee verschillende basissoorten: met toevoeging van elastomeren (rubberachtige kunststof) of plastomeren (plastische kunststof). De laatste soort is beter bestand tegen UV-straling.

De afdichting plaatsen
De bitumen afdichting kan met een speciale lijm koud verlijmd worden of warm gelijmd met behulp van een gasbrander. Bij de warme methode smelt de bitumen vast aan de onderlaag. Wees echter voorzichtig in verband met brandgevaar! EPDM kan eventueel in de fabriek op maat gemaakt worden en in zijn geheel op het dak worden aangebracht. Bij de hoeken en de afvoerstukken is het soms nodig om een extra lapje materiaal te gebruiken om er zeker van te zijn dat een waterdicht geheel gevormd wordt.

Eventuele eindafwerking
In principe is het dak nu klaar maar het kan nog worden afgewerkt met terrastegels of bijvoorbeeld een laag siergrind. Enerzijds biedt dit bescherming aan het dak en anderzijds oogt het ook mooier. Bovendien - als u het dak wilt belopen - voelen tegels een stuk aangenamer aan dan de bitumen die in de zomer erg warm kan worden. Een andere mogelijkheid voor de afwerking is het maken van een (gedeeltelijk) groen dak.

Een groen dak
Groene daken worden steeds populairder. Het ziet er niet alleen mooi uit maar het is ook zeer functioneel. De isolatie van het dak wordt verbeterd en het vangt grote temperatuurwisselingen op. Ook houden de planten bij hevige regenbuien het water enige tijd vast waardoor er minder kans bestaat op wateroverlast. Bovendien vraagt een groen dak zeer weinig onderhoud omdat het een zelfregulerend ecosysteem is. Op het groen zelf kan in principe niet gelopen worden maar een combinatie van terras en groen dak is een zeer mooie!

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.